Östersjön är ett fantastiskt hav med sitt unika djur- och växtliv. Vattnet i havet är bräck vilket innebär att det är både sött och salt. Östersjön står inför stora miljöutmaningar och är i akut behov av räddning. Än går det att rädda Östersjön, men snart kan det vara för sent.
Östersjön mår inte bra
Östersjön är ett bräckt hav, vilket innebär att vattnet är en blandning av sött och salt vatten, som gränsar till Sverige, Finland, Danmark, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tyskland.
Östersjön är ett fantastiskt hav på många sätt och vis och är unikt med sitt anmärkningsvärda växt- och djurliv. Det är ett förhållandevis grunt hav med ett största djup på 459 meter.
Dessvärre är Östersjön en av världens mest förorenade hav och är i akut behov av räddning. Än finns det tid att rädda Östersjön, men snart kan den tiden vara ute.
Östersjön står inför stora miljöutmaningar
Östersjön är i akut behov av räddning och möter flera olika stora miljöutmaningar.
Vilka hot möter Östersjön?
En av miljöutmaningarna Östersjön står inför är övergödning. Det är stora utsläpp av näringsämnen som exempelvis kväve som har blivit spritt till Östersjön i form av kväveläckage från jordbruket. Även läckage av fosfor ställer till det.
En annan miljöutmaning Östersjön står inför är algblomning. I stort sätt är algblomning en naturlig process, men i Östersjön har den däremot blivit destruktiv. Det här beror på att det har blivit alldeles för mycket algblomning i så pass stor nivå att havet ej klarar av det. Algblomningen bidrar också till övergödningen. Som ett resultat av fosforläckaget till Östersjön har tillväxten av cyanobakterier (blågrönalger, även kallat giftalger) stimulerats.
Klimatförändringarna som vi står inför påverkar alla världens hav, inklusive Östersjön. Klimatförändringarna har lett till att havstemperaturen har blivit uppvärmd vilket sedermera har lett till att syrehalten har minskat i haven. När syrehalten minskar blir effekterna av övergödningen mer påtaglig än om det är en normal syrehalt i vattnet. Även arter som lever i Östersjön blir påverkade av det här.
Miljögifter och plast är två andra problem Östersjön står inför. Vissa av ämnena är direkt giftiga och andra är gifter har en långsiktig inverkan på djur och växter. De gifterna som har en långsiktig inverkar påverkar exempelvis fortplantningen hos arterna som lever där.
Plast som hamnar i Östersjön påverkar på grund av sin långa nedbrytningstid som leder till att den blir kvar i havet under en väldigt lång tid. Fiskar kan missta plasten för mat vilket gör att plasten på så sätt blir nedbrutet i mindre delar.
Här kan du läsa mer om Östersjön och de hot som den möter:
Östersjön – Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se)
Vad kan vi göra för att rädda Östersjön?
Än är det möjligt att rädda Östersjön. Det är dags att agera nu. Snart kan det vara för sent.
Som enskild individ kan du tvätta samt diska med fosfatfria tvätt- respektive diskmedel, inte äta fisk som är hotad, använda miljöanpassade rengöringsmedel, hygienartiklar och vätskor, undvika att använda engångsartiklar samt ställa frågor till lokala politiker om miljön i Östersjön. Det är även möjligt att skriva insändare till tidningar.
Vi på Natureella arbetar med att ge stöd till organisationer som arbetar med att rädda Östersjön.
År 1974 i Helsingfors blev en kommission vid namn HELCOM (Helsingforskommissionen) instiftad för att skydda den marina miljön i Östersjön. Den trädde i kraft den tredje maj 1980. Avtalet blev undertecknat av Finland, Sverige, Danmark, Litauen, Polen, Ryssland och av EU. År 1992 blev den gamla kommissionen ersatt av en ny som trädde i kraft år 2000. Kommissionens uppgifter är bland annat att behandla är föroreningar från fartyg, dumpning från fartyg i havet och föroreningar från landbaserade källor. Alla medlemsländer i kommissionen har nationella övervakningsprogram för att övervaka alger, havsvatten, bottendjur, fiskar och bottensediment.
Om du vill läsa mer om HELCOM och deras arbeta kan du följa länken nedan:
HELCOM
Östersjön går ännu att rädda
Östersjön är ett bräckt hav som gränsar till nio länder. Det är ett fantastiskt hav med sitt unika djur- och växtliv.
Dessvärre står Östersjön inför stora miljöutmaningar som exempelvis övergödning, giftspridning och algblomning.
Alla kan bidra till att rädda Östersjön. Än är det inte för sent. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
Vi på Natureella har ett kommande event där vi informerar om de olika utmaningarna Östersjön står inför och hur vi arbetar för att rädda Östersjön. Mer information om vårt kommande event kan du finna här:
Östersjöns övergödning, event om att rädda Östersjön – Natureella