Vi stöder arbetet med att skydda, bevara och anlägga våtmarker

Våtmarker har stor betydelse för den biologiska mångfalden och är även en av de mest artrika miljöerna i Sverige. De bidrar till flera av de ekosystemtjänsterna vi är beroende av idag. Antalet våtmarker har minskat vilket gör att nyttan de bidrar till för oss, djuren och klimatet försvinner.

Vad är en våtmark?


Våtmark är en av de mest artrika miljöerna som finns i Sverige och de är även betydelsefulla för den biologiska mångfalden. Sverige är även ett av de länder som har flest våtmarker i världen. Ungefär 20% av Sveriges landyta består nämligen av våtmark. En våtmark har ett djup på maximalt sex meter och de består av mark som regelbundet svämmar över eller alltid är fuktig.


Ibland kan det vara svårt att se vattenytan på en våtmark och på så sätt blir det svårt att avgöra ifall det är en våtmark. För att vara helt säker kan man titta på vegetationen som finns där för att skilja en våtmark från annan slags mark. Minst hälften av vegetationen som lever i marken måste nämligen tycka om vatten för att marken ska kunna klassas som en våtmark.


Här kan du läsa mer om våtmarker:


Varför ska nya våtmarker bli anlagda?


Arbetet med att skydda och bevara existerande våtmarker samt anlägga nya våtmarker vinner alla på. Vi människor, djuren och även klimatet blir gynnade av det arbetet.


Våtmarker gör nytta för oss människor, djuren och klimatet


Våtmarker fungerar som naturliga reningsverk och utjämningsmagasin. De bidrar även till andra ekosystemtjänster vi är beroende av idag.


När det finns för lite eller för mycket vatten i landskapet kan våtmarker hjälpa till att reglera det. I våtmarker finns det även ett stort antal arter och på så sätt är de attraktiva områden för rekreation.

Våtmarker har stor betydelse för den biologiska mångfalden.

Våtmarker kan binda koldioxid. Det leder till att koldioxidutsläppen i luften minskar. På så sätt har våtmarker en betydelsefull del i arbetet med att bromsa klimatförändringarna.

Genom att anlägga nya våtmarker blir inte bara den biologiska mångfalden gynnad utan arbetet med att rena och lagra vatten blir gynnat av det. Större och öppnare våtmarker är positiva för fåglar medan grundare våtmarker är en bra livsmiljö för insekter, växter och grodor.

Antalet våtmarker har minskat

På grund av igenväxning orsakad av utebliven bete, torrläggning av vårmarker för att skapa jordbruksmark samt för att öka produktionen från skogar har antalet våtmarker minskat.

När antalet våtmarker minskar försvinner den nyttan de gör. Växtligheten har minskat och arter som lever i våtmarkerna har antingen blivit rödlistade eller försvunnit helt. Som ett resultat av utdikningen av våtmarker har även antalet översvämningen ökat på grund av att svämplan bebyggts och dränerats.

På grund av att antalet våtmarker har minskat har antalet utsläpp av koldioxid ökat i luften. Det här beror på våtmarkernas kapabilitet att binda koldioxid. Den nyttan försvinner på grund av minskningen av antalet våtmarker.

I Sverige har våtmarkernas areal minskat med nästan en fjärdedel bara under det senaste seklet. I vissa slättbygder har hela 90% av våtmarksarealen försvunnit.

Därför är arbetet att bevara existerande och anlägga nya våtmarker extra viktigt för oss på Natureella. Genom att ge stöd till kommuner och markägare bidrar vi till att antalet våtmarker ökar istället för att minska.

Här finns det möjlighet att läsa mer om våtmarkers nyttigheter för oss, djuren och klimatet:
Varför är våtmarker så viktiga? (naturvardsverket.se)

Våtmarkernas framtid hänger på oss

Våtmarker har stor betydelse för människor, djuren och klimatet på grund av att de bidrar med många nyttigheter.

Förutom att de är en av de mest artrika miljöerna vi har här i Sverige har de en stor betydelse för den biologiska mångfalden.

Våtmarkernas areal har minskat drastiskt det senaste seklet på grund av mänsklig påverkan, men en anledning till att det fortfarande finns kvar beror också på oss människor. Vi kan fortfarande göra mer för att skydda och bevara existerande våtmarker samt anlägga nya våtmarker.

Vi på Natureella anordnar ett kommande event där vi informerar om våtmarkernas betydelse för människor, klimatet och djuren:

av Marcus Pihlaja

Mitt namn är Marcus Pihlaja och jag har sedan 2016 engagerat mig i miljöorganisationen Natureella. Jag är engagerad i olika miljö- och hållbarhetsfrågor. Mina huvudsakliga områden är främst miljö- och hållbarhetsfrågor som rör skog och vatten samt de djuren som lever i dessa områden. Natureella passar mig eftersom de engagerar sig i områden jag anser är viktiga för en hållbar planet, både för oss människor och djuren.