Optimera din hemsida med dessa enkla knep
Att optimera sin hemsida innebär att anpassa allt innehåll för besökare men också sökmotorer. Idag är det ett arbete som aldrig slutar och det är mer viktigare än någonsin.
Värdet av att optimera sin hemsida
Sökmotorer och specifikt Google är en av de effektivaste marknadsföringskanalerna för både små och stora företag. Arbetet kring sökmotoroptimering (SEO) och sökmarknadsföring (SEM) har idag en allt större roll i de digitala strategierna, men i denna artikel tänkte vi fokusera på innehållet på din hemsida och mer specifikt hur du kan optimera dina bilder, vilket avser att förbättra närvaron i olika sökmotorers organiska lista.
För att förbättra sin digitala närvaro i sökmotorernas organiska lista gäller det att man kontinuerligt arbetar med sökmotoroptimering (SEO). En viktig del av detta arbete är att säkerställa att man har en optimerad hemsida och att innehållet följer principerna i hela ledet. Med andra ord en hemsida som tilltalar både besökare och sökmotorer.

Men varför är det här så viktigt? Det finns många anledningar till varför det är viktigt att optimera sina bilder, men de två viktigaste är att hastigheten för din hemsida förbättras och du driver mer trafik med visuell sök. I Sverige använder de allra flesta internet dagligen och mestadels genom mobilen. Enligt Svenskarna och internet använder 9 av 10 internet varje dag vilket innebär att sökmotorer är en viktig källa för de som navigerar på nätet.
3 tips för att optimera bilder
Eftersom bilder är det enskilt största elementet på en hemsida som slöar ner laddningstiden, finns det därför mycket att vinna genom att optimera dessa. Genom att Google introducerade Google Lens men även möjligheten att söka med bilder istället för ord så öppnar det upp möjligheten att driva mer trafik via bl.a. visuell sök.
1. Anpassa bildens dimensioner
Tänk första på var bilden kommer att användas. Är det på stora ytor i layouten eller är det för innehållet i en artikel? Beskär och anpassa bilden för ändamålet och se till att bildens motiv sitter i rätt fokus. En bild med måtten över 2000 x 2000 pixlar undviks gärna om den ska användas i en artikel.
2. Välj rätt bildformat när du exporterar
Vilket filformat ska man använda på sin hemsida? Vad din bild innehåller avgör vilket format du bör välja. JPG är att rekommendera för fotografier medans PNG bör enbart användas till bilder med få färger samt illustrationer. Ett typexempel är att använda PNG för en logotyp. PNG har också möjligheten att använda transparant bakgrund, perfekt för logotyper. Ett fotografi sparat som PNG kommer att resultera i en väldigt stor fil, vid optimering är målet att hålla nere filstorlekarna. Ett nytt format för webben är WebP och kan kräva tredjeparts plugin för att fungera på hemsidan.
När du valt format för din bild är det dags att få ner filstorlerken genom att reglera kvaliten på bilden. Försök att hålla dig kring 75% kvalité så har du en bra början.
3. Döp din fil på ett beskrivande sätt
Som del i optimering och SEO tillhör där också hur du döper dina filer. Ett beskrivande filnamn är optimalt där du berättar vad bilden handlar om. Vad som finns i bilden och vad som händer i den. För att separera ord använder du bindestreck och använd enbart gemener och inga konstiga tecken. Använd a-z och 0-9 i dina filnamn så är du på rätt väg i din resa mot att optimera din hemsida.
När du följt tipsen och är redo att ladda upp bilder så fortsätter arbetet kring att optimera hemsidan och innehållet. Det är viktigt att inte glömma bort de olika typerna av beskrivande information som berättar mer om bilden. Dessa hjälper hemsidans SEO betyg men finns också där som hjälp till besökare som tex använder en uppläsare. De tre metafälten är ALT-text, caption och beskrivning. Detta görs oftast direkt i det CMS som du använder, tex WordPress.
Avslutningsvis
Du är nu på god väg i arbetet kring att optimera bilder för din hemsida. Saknar du den tid och kunskap som krävs för att genomföra detta och känner att du behöver hjälp kan du kontakta oss så hjälper vi dig gärna!
Kontakta oss!
Vi hjälper dig