Ätbart,  Grönsaker,  Gurka,  Miljöbloggen,  Nyheter,  Tomat

En givande dag i solsken

I helgen anordnade organisationen en dag med workshop och fika för alla intresserade med fokus på förodling. Det blev en givande dag i solsken Vi tog emot många knep och tekniker för att lyckas med olika typer av små plantor i syfte att vara väl förberedda på utplantering när frostrisken är över. Det var otroligt många som dök upp och vi är glada att alla fick plats att fixa och dona vid odlingsborden.

Förså plantor med lång växttid

Vi pratade om vilka plantor som bör förodlas. Några av de som ni nämnde var; tomat, gurka, chili, physalis, persilja, kronärtskocka och ingefära. Det skiljer sig så klart lite var man bor hur mycket av årets sådd som behöver förkultiveras. Men här i Stockholm gäller det ofta växter med lång utvecklingstid. Något som också verkade vara populärt var att förodla en del av sådden för att sedan kunna skörda tidigt och under en längre tid. Detta gällde även gröna blad som inte behöver någon längre växttid, exempelvis sallad och mangold. Dessa kan man med fördel fortsätta så titt som sätt under säsongen för att få en jämn skörd.

Ett hett tips är att skriva en liten odlingskalender för att kunna på ett hum veta hur skördesäsongen kommer att se ut. Då vet du också vad just du kan ha fördel av att förodla.

Det pratades också om hur man bäst går tillväga med olika sorters frön för att få de att gro och frodas den första tiden i fönstret eller i växthuset. Även hur man kan tänka med fröstorlekar, såtider, temperaturer och bevattning. Se gärna fler tips här.

Vi bjöd på myntacheesecake med fjolårets bär och kaffe. Det var en förväntansful stämning inför den kommande säsongen. Vi har en känsla av att varenda fönsterkarm nu kommer vara bebodd av jord och småkrukor.

Tack för denna gång och vi ser fram emot att se er igen vid nästa tillställning som blir i juni. Läs mer om våra kommande aktiviteter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *